Salg
+46(0)752 400 830

Support
+46(0)752 400 820

facebook blogger linkedin youtube twitter
  • facebook
  • blogger
  • linkedin
  • twitter

Fordeler med CDN

Kortere lastetider gir økt lønnsomhet og bedre plassering i Google.

Kontakt oss via skjema

Support

+46(0)752 400 820

Salg

+46(0)752 400 830

Gilla oss på Facebook!

Följ oss på Google+!

Hva er CDN og hvilke fordeler har det?


CDN er en forkortelse for det engelske Content Delivery Network, og på norsk betyr det omtrent "nettverk for levering av innhold". Statisk innhold kan for eksempel være bilder. Ved å bruke CDN avlaster man den vanlige nettserveren samtidig som data kan leveres til besøkende via en kortere fysisk vei, uansett hvor i verden de besøkende befinner seg.

Hvordan fungerer CDN?

For å forstå hvordan CDN fungerer skal vi først se på en vanlig nettserver uten CDN :
En vanlig nettserver uten CDN står på et fysisk sted. Alle som besøker nettstedet, henter alle data fra denne nettserveren. Jo nærmere serveren du befinner deg, desto raskere går det som regel å hente data. Befinner du deg på andre siden av jorden, må bildet fraktes ganske langt.

Selv om alle dine besøkende befinner seg nærme hverandre geografisk sett (f.eks. i Norge), kan nettserveren bli overbelastet hvis det ved enkelte anledninger er flere besøkende innom samtidig enn normalt.

Med CDN, Content Delivery Network, vil det se ut som på bildet ovenfor. Flere servere eller noder leverer det samme innholdet til ulike besøkende. Oftest pleier man i denne sammenhengen snakke om besøkende fra ulike deler av verden der noder for CDN er strategisk plassert på ulike steder for at alle besøkende skal få så kort vei som mulig for å hente innholdet.

Et CDN gir kortere lastetider

En vanlig nettserver får en forespørsel fra deg som besøkende. Dette må bearbeides og ofte er det koder og annet som kjøres på serveren. Først nå kan tekst og bilder sendes ut til deg. Undersøkelser har vist at så mange som 25 % forlater et nettsted hvis det tar over 4 sekunder å laste det inn.


Et CDN kan kun levere statisk innhold, som f.eks. bilder, videoklipp, javaskript, bufrede sider og CSS. All bearbeiding av kode skjer på nettserveren, bilder hentes direkte fra nærmeste geografiske sted fra et system som er fullstendig optimert for å sende det statiske innholdet.

Lønnsomt med raskt nettsted

Når vi besøker et nettsted, har vi som oftest ganske dårlig tålmodighet. Vi besøker nettstedet fordi vi vil utføre noe. Det kan være alt fra å lære noe til å kjøpe noe. Først og fremst er det selvfølgelig viktig at siden vi laster inn er slik vi forventer at den skal være. Hvis det kravet er oppfylt, er det viktig at siden også lastes inn raskt. Tar det for lang tid, orker vi ikke vente. Da går vi kanskje til en konkurrent i stedet. Mozilla er selskapet som utviklet Firefox. Da de klarte å redusere gjennomsnittlig lastetid med 2,2 sekunder, økte antall nedlastinger med 15 %.

CDN og søkemotoroptimering

Google er tydelige på at lastetid er en viktig faktor i deres ranking. De gir også informasjon om hvordan du kan optimere lastetiden for ditt nettsted. Det dukker opp stadig flere nettsteder for hver dag som går, og for Google er det viktig at raske nettsteder premieres. Og det er ikke så rart, ettersom vi også foretrekker nettsteder som lastes inn raskt fremfor de som bruker lang tid.

Parallelle nedlastinger

Mange klienter eller nettlesere tillater ikke mer enn to samtidige forbindelser med et domene. Det vil si at du bare kan hente to ting samtidig. For eksempel et bilde og et javaskript. Ved hjelp av subdomener kan besøkende hente mange flere objekter parallelt. Eksempel: testdomene.no (selve nettstedet) Cdn1.testdomene.no (et subdomene som peker mot ditt CDN) Cdn2.testdomene.no, Cdn3.testdomene.no


Med eksemplet ovenfor kan 2 x 4 objekter hentes parallelt. Cdn1–3 peker alle mot samme adresse til ditt CDN, men nettleseren oppfatter det som tre ulike adresser i tillegg til selve hoveddomenet der nettstedet egentlig ligger.

CDN gir økt total båndbredde

Ettersom et CDN er spredt over flere fysiske steder, øker også den totale tilgjengelige kapasiteten for ditt nettsted.

 

Eksempel uten CDN:

Nettstedet uten CDN har en total båndbredde på 100 Mbit/s. Et stort antall av dine besøkende ser på høyoppløste videoklipp samtidig og når grensen for hva som kan leveres. De neste besøkende vil i beste fall få se en hakket versjon av klippet og i verste fall ikke se noe i det hele tatt.

 

Eksempel med CDN:

 

Nettstedet har et CDN med ti noder. Hver node har en kapasitet på 100 Mbit/s. Kapasiteten har blitt omtrent tidoblet og klarer å levere ti ganger så mye innhold. Med CDN minskes risikoen for serverkrasj.

Hvis du leste teksten over, vet du nå at et CDN fungerer som en slags avlastning for nettserveren. Alt innhold som er statisk, hentes ikke fra nettserveren, men direkte fra CDN. Dette innebærer ikke bare at den totale båndbredden øker, men også at belastningen på nettserveren minsker. Alle forespørsler som har med bilder, videoklipp osv. å gjøre, havner direkte hos CDN-et, nettserveren trenger ikke gjøre noe annet enn å opprette lenker dit.

Også på tidspunkter med mye trafikk blir nettserveren avlastet. Det aller meste vi som besøkende ser i nettleseren, kan nemlig hentes via et CDN. Foruten bilder og videoklipp kan man nemlig på et CDN også lagre det man kaller bufrede sider, som kan kalles øyeblikksbilder av hva nettserveren uten CDN måtte hentet frem hver gang for hver enkelt besøkende. En nettserver som får hjelp av et CDN, har mye mindre risiko for å bli overbelastet pga. opptatt prosessor eller slutt på tilgjengelig arbeidsminne.

Latest Tweets

Ipeer @ipeerab over a year ago